Warmtewisselaars voor aquathermie: warmteoverdracht en benodigde filtering

24-01-2023
665 keer bekeken

Warmteoverdracht en filtering laat zien dat in het ontwerp van een aquathermiesysteem ruimte is om de ecologische impact door filtering te beperken. Dit is het resultaat van het onderzoek 'Warmtewisselaars voor aquathermie'.

Er zijn verschillende typen warmtewisselaars geschikt om toe te passen bij aquathermie. Gesloten systemen worden toegepast voor enkele huizen, terwijl open systemen (met pompen, filters en warmtewisselaars) kunnen worden toegepast voor hele woonwijken.
Het voordeel van gesloten systemen is dat er geen fijne filtering nodig is en daardoor minder impact heeft op de ecologie.

De onderzoekers van WarmingUP onderzochten of je met gesloten systemen ook een hele woonwijk van warmte kunt voorzien. Dit lijkt niet haalbaar. Verder laten de onderzoekers zien dat het mogelijk is de ecologische impact te beperken in open systemen, door de warmtewisselaar robuuster te ontwerpen. Hierdoor kan er grover worden gefilterd. Dit heeft echter wel een nadelige invloed op de warmteoverdracht en dus de benodigde grootte van de warmtewisselaar.

Download het rapport Warmtewisselaars voor aquathermie: warmteoverdracht en benodigde filtering

Afbeeldingen

X (voorheen Twitter)

Cookie-instellingen