Praktijk

Er gebeurt al veel in de aquathermiepraktijk. Bij ons zijn ruim 60 gerealiseerde projecten met aquathermie bekend. Op 100 locaties in Nederland worden de mogelijkheden om aquathermie toe te passen onderzocht. Dat is mooi, want de ervaringen die daar worden opgedaan bieden inzichten voor andere projecten. NAT faciliteert het ophalen en delen van deze lessen uit de praktijk.

 

Aquathermie projectenkaart

In 2019 zijn de kengetallen van ruim 40 gerealiseerde aquathermieprojecten verzameld en weergegeven op een kaart. Het gaat om grote en kleine TEO-, TEA- en TED-projecten. De kaart wordt doorlopend bijgewerkt op basis van beschikbare informatie. Regelmatig worden nieuwe projecten toegevoegd. Zo creëren we een overzicht van de actuele praktijk in Nederland. Het overzicht helpt om best-practices, trends en vragen te signaleren en op de juiste plek te adresseren. Dit draagt bij aan het doel van de Green Deal Aquathermie om de waarde van aquathermie in de praktijk te bepalen. Het doel van de kaart is om te inspireren en kennis te delen. We willen graag een compleet beeld geven van alle gerealiseerde aquathermieprojecten in Nederland en ontvangen daarom graag informatie over projecten die nog niet op de projectenkaart zijn opgenomen.
 

Kennisdeling via Community of Practice

Onze Community of Practice (CoP) verbindt mensen die bezig zijn met aquathermie. In de CoP delen we kennis over specifieke onderwerpen over de toepassing van aquathermie. De kennis en vragen die voortkomen uit de CoP gebruiken we om de onderzoeksagenda aan te scherpen en te beantwoorden. Zo leren we aan de hand van praktijkvoorbeelden steeds meer over het grootschalig (maar ook kleinschalig) toepassen van aquathermie. De CoP deelt kennis via:

  • Fysieke bijeekomsten. Vaak bezoeken we een gerealiseerd project. Tijdens de bijeenkomsten ontmoet je collega’s die ook bezig zijn met de realisatie van aquathermie, je wisselt kennis en ervaringen uit en wordt geïnformeerd over de laatste ontwikkelingen.
  • Webinars. Eén onderwerp staat centraal. Vaak koppelen we hiervoor een onderzoek aan een praktijkvoorbeeld. Het onderwerp wordt verdiepend uitgelegd en je kunt vragen stellen via de chat. 

Meer over de activiteiten van de Community of Practice
 

Aquathermieviewer

De aquathermieviewer brengt de potenties van warmte uit oppervlaktewater (TEO) en afvalwater (TEA) op regionaal en lokaal niveau gedetailleerd in beeld. Syntraal heeft de viewer in opdracht van Stowa gemaakt en maakte hiervoor gebruik van eigen data en data uit het programma WarmingUp. Meer over de aquathermieviewer.
 

Kansen voor nieuwe initiatieven

71 gemeenten hebben een aanvraag ingediend voor de tweede ronde proeftuinen van het Programma Aardgasvrije Wijken (PAW). In een mooi aantal inzendingen is aquathermie opgenomen. Dit biedt een prachtige kans proeftuinen aquathermie te realiseren. Met nieuwe proeftuinen aquathermie kunnen we namelijk nog meer leren, deze kennis delen en zo bijdragen aan de doelen van de Green Deal Aquathermie. Meer over kansen voor nieuwe intiatieven.
 

Uitgelicht: Praktijkvoorbeelden

De realisatie van aquathermie in Nederland is volop in ontwikkeling. Op dit moment werken we hard aan het verzamelen van aansprekende praktijkverhalen. Deze worden dan op deze pagina uitgelicht.  

 

  • Geen resultaten gevonden

    Je zoekopdracht leverde helaas geen resultaat op. Controleer de spelling of probeer het opnieuw met een andere term.
Cookie-instellingen