Interview met Dunea over klimaatbeheersing dankzij drinkwater

06-09-2023 263 keer bekeken

Drinkwaterleidingen lopen door heel Nederland. De temperatuur van het drinkwater, dat door deze leidingen stroomt, kun je benutten voor het verwarmen en koelen van woningen en gebouwen. Branchevereniging Bodemenergie sprak hierover met Ewout Hekhuizen van Dunea Warmte en Koude.

Wat doet Dunea en wat doet Dunea Warmte & Koude?

Dunea is een drinkwaterbedrijf dat drinkwater produceert en distribueert aan ruim 1,3 miljoen klanten in het westelijk deel van Zuid-Holland. Dit doen wij al bijna 150 jaar. Dunea Warmte & Koude is een paar jaar geleden als dochterbedrijf van Dunea gestart. Dunea Warmte & Koude verkoopt de warmte en koude, die afkomstig is uit de waterleidingen van Dunea. Dat zit zo: waterleidingen bevattenen thermische energie, die koud is in de winter en relatief warm is in de zomer. Die warmte en koude kun je opslaan in een bodemenergiesysteem voor seizoensopslag, zodat je de natuurlijke warmte van het water kunt gebruiken in de winter en de natuurlijke koude in de zomer, of rechtstreeks aan een warmtepomp kunt leveren. De combinatie met opslag in de bodem door middel van een bodemenergiesysteem ligt daarbij heel erg voor de hand.

Aan welke temperaturen moet je dan denken?

Dat verschilt, we hebben twee bronnen. Dunea maakt drinkwater voor 17 gemeenten met behulp van oppervlaktewater uit de Afgedamde Maas. Er lopen grote transportleidingen vanaf de afgedamde Maas bij Brakel naar de duinen, daar gaat gezuiverd rivierwater doorheen. Het water heeft dan de temperatuur van de rivier van 2 tot 25 graden. Het water gaat vervolgens de duinen in, wordt geïnfiltreerd, weer onttrokken, gezuiverd en vervolgens naar de klant getransporteerd als drinkwater. Dat drinkwater is tussen de 8 en 17 graden.

Daar heb je meteen de belangrijkste reden te pakken, dat we ook met aquathermie aan de slag zijn gegaan. De potentie voor energie uit dat drinkwater is namelijk afhankelijk van hoeveel water er door de leidingen heengaat en de temperatuur ervan. We hebben dus die grote rivierwaterleidingen. Die zijn anderhalve meter in doorsnede. Daar gaat al het water voor onze 1,3 miljoen klanten doorheen naar de locaties voor drinkwaterproductie. Dunea heeft drie productielocaties voor het drinkwater, waarvan twee hele grote. Daarvandaan gaan ook weer hele grote leidingen de voorzieningsgebieden in. Wij hebben de ervaring dat transportleidingen door een woonwijk vaak voldoende debiet bieden om warmte en koude uit te halen.

Hoeveel aquathermieprojecten heeft Dunea op dit moment?

Een mooi en volledig operationeel project is Westfield Mall of the Netherlands. Omdat dit winkelcentrum voornamelijk behoefte heeft aan koeling, leveren wij dat vanuit het drinkwater. De koude van het drinkwater wordt opgeslagen in de bodem, met een WKO-systeem, en wordt ’s zomers gebruikt om het winkelcentrum mee te koelen. Tijdens het koelen warmt het water op en dit wordt ook in de bodem opgeslagen, om het gebouw in de winter mee te verwarmen. Door de hoge vraag naar koeling, zou er zonder aanvullende maatregelen meer warmte dan koude in de bodem opgeslagen worden. Het water dat vanaf de rivier naar de duinen wordt gepompt, zorgt ervoor dat het bodemenergiesysteem in balans blijft. Dit wordt regeneratie genoemd.

Meer lezen en weten?

Het hele artikel is hier terug te lezen. 

Wil je nog meer weten over dit onderwerp?  Op 26 september organiseert het Gebruikersplatform Bodemenergie een workshop over ‘Duurzaamheidstoepassing bodemenergie met aquathermie in The Mall of the Netherlands’. Een middag vol met interessante kennis en informatie op een speciale locatie. Daar is ook voldoende ruimte voor het stellen van inhoudelijke vragen. Kijk hier voor meer informatie en om u aan te melden. 

 

Cookie-instellingen