Toepassing aquathermie veel ouder dan gedacht

27-07-2021 769 keer bekeken

Vaak gaan we er vanuit dat aquathermie wordt toegepast vanaf eind jaren ’90 van de vorige eeuw. Het blijkt dat we veel verder terug moeten in de tijd. Het eerste project in Europa dat oppervlaktewater gebruikt voor de verwarming van een gebouw dateert uit 1938.

In 1938 werd het Rathaus in het Zwitserse Zürich aangesloten op een aquathermiesysteem dat warmte uit de rivier de Limmat haalt. Dit systeem is tot in de 21e eeuw in bedrijf geweest. 
 

Wederopbouw

In navolging van het Zwitserse voorbeeld waren er in Nederland in 1946 plannen, om als onderdeel van de wederopbouw na WOII, te onderzoeken of delen van Amsterdam verwarmd konden worden met de warmte uit de grachten. Dit onderzoek is nooit uitgevoerd, omdat in 1959 een enorme aardgasbel bij Slochteren werd ontdekt waardoor Nederland voor verwarmen (en koken) volledig is overgegaan op gas.
 

Aquathermie op waarde geschat

Door de noodzakelijke energietransitie wordt nu wel volop gekeken naar de mogelijkheden van aquathermie, zowel thermische energie uit oppervlaktewater (TEO), maar ook uit afvalwater (TEA) en drinkwater (TED). Bekijk onze kaart voor gerealiseerde aquathermieprojecten.

Met dank aan het proefschrift (2009) van Rutger de Graaf.

Cookie-instellingen