Aquathermie podcast ‘Transitiekracht’

06-11-2023 245 keer bekeken

In gesprek met de koplopers van aquathermie

Waterprof en Sprankkracht publiceerden 14 september de podcast ‘Transitiekracht’. In deze serie spreken ze vijf koplopers van aquathermieprojecten. Ze willen ontdekken hoe je transities kunt versnellen en een inkijkje bieden in de drijfveren en struikelblokken van verschillende stakeholders.

Stakeholders verbinden
“Aquathermie is een veelbelovende techniek. Met thermische energie uit water kun je huizen en andere gebouwen verwarmen en koelen. Maar het is nog best lastig om in de praktijk te brengen”, aldus Jeroen de Bruin van Waterprof. “In mijn werk zie ik dat als je mensen met verschillende achtergronden en belangen bij
elkaar brengt, de beste ideeën ontstaan om de toepassing van aquathermie te versnellen” zegt Jacqueline Laumans van Sprankkracht.  “In de praktijk gebeurt dat echter te weinig. Zo werd het idee van de podcast geboren om partijen via deze weg met elkaar in verbinding te brengen.”

5 afleveringen
Jeroen en Jacqueline sloegen de handen ineen en gaan op bezoek bij verschillende stakeholders die je vaak tegenkomt in een aquathermieproject. De podcastserie bestaat uit de volgende 5 afleveringen:

  • Aflevering 1 - Hans Biemond: bouwer van aquathermie-installaties
  • Aflevering 2 - Oane Galama: onderzoeker en kartrekker
  • Aflevering 3 - Pim de Ridder: oprichter energiecollectief
  • Aflevering 4 - Mimi Eelman: strateeg gemeente Amsterdam 
  • Aflevering 5 - Els Otterman: waterschapsbestuurder

Inspiratie en tips
“Behalve kennis over aquathermie, leer je onze sprekers ook persoonlijk goed kennen. Wat zijn hun drijfveren? Wat motiveert hen om zich in te zetten voor aquathermie?” zeggen De Bruin en Laumans. “We horen van onze luisteraars dat ze nieuwe inspiratie en praktische tips opdoen voor hun eigen werk. Dat is natuurlijk een mooie resultaat. We hopen dat nieuwe luisteraars ook geïnspireerd raken, want iedereen is hard nodig om de energietransitie te versnellen!”.

Luister mee
Nieuwsgierig wat Jeroen en Jacqueline hebben geleerd? De podcast Transitiekracht is hier te beluisteren.

Cookie-instellingen